Жіночі хитрощі

04.01.2016 19:02

Деякі чоловіки звинувачують жінок в брехливості, і це часом є причиною непорозумінь, докорів і сімейних сцен. Але давайте подивимося, чи так це насправді.

Дійсно, жінки іноді щось перебільшують, фантазують або видають бажане за дійсне. Але хіба ви дорікаєте власну дитину за його фантазії, наприклад, якщо ваш син уявляє себе героєм вестерна, мужнім красенем, а насправді він слабенький, болючий або сором'язливий підліток, а дочка - за те, що вона фантазує, що вона «фатальна жінка », якщо в житті вона далеко не красуня? Ні, ви поставитеся до цього з розумінням і співчуттям, оскільки дитина фантазує найчастіше, якщо в житті він не володіє тими якостями , як герої його фантазій.

А жінки - майже ті ж діти. Є спосіб реагування, який психіатри називають архаїчним, тобто, він відбувається на рівні більш давніх ділянок головного мозку, ніж мозкова кора, яка сформувалася вже на більш пізніх етапах розвитку.

Це інфантильний спосіб реагування - тобто, не відповідає віку, дитячий. І у багатьох жінок саме такий спосіб реагування може виявлятися - не завжди, але в певних ситуаціях, найчастіше в стресових або просто важких, коли їй простіше вести себе «по-дитячому», і вона це робить абсолютно несвідомо.

Адже діти теж часто обманюють, не усвідомлюючи цього, а дорослі з цього приводу обурюються, звинувачуючи дитини у брехні. Так само і жінки.

У жінок з істеричним рисами характеру такий спосіб реагування може бути майже в будь-яких ситуаціях. Але це не означає, що ваша дружина - істеричка.

Один мій колега, відомий психіатр, говорив: «Жінки-істерички - жахливі. Але кожна жінка повинна трохи «подістерівать», тоді вона цікава чоловіку ». І я з ним абсолютно згодна.

Деякі істероїдні риси характеру, крім негативного аспекту, мають і певний позитивний радикал, якщо це не істеричність, а истероидность - тобто, риси, що нагадують істеричні, але не досягають рівня патології.

Будь цікава з позиції чоловіків жінка завжди має деякі істероїдним рисами. Вони включають: емоційність і експресивність емоцій, бажання і вміння подобатися і привертати увагу чоловіка, образність і розкутість мислення (що не виключає фантазування), легкість і багатство асоціацій, вміння відчувати аудиторію (навіть якщо вона складається всього з одного чоловіка) і ставлення до себе , вміння сподобатися і навіть зачарувати будь-якої людини, будь то чоловік або жінка, кокетування і прагнення і вміння бути привабливою, - і багато чого іншого.

Чоловіки, вам сподобався той образ жінки, який тут змальований? Якщо так, то не судіть жінок так строго, якщо ви раптом виявите, що те, що вона говорить, не завжди відповідає дійсності. Одне без іншого не буває.

Іноді жінка видає бажане за дійсне не з якихось корисливих спонукань, а просто для того, щоб привернути цим увагу чоловіка, якщо вона вважає, що воно недостатньо.

КЛІНІЧНИЙ ПРИКЛАД.
Чоловік відійшов до кіоску за цигарками , а до його дружини в цей час підійшов незнайомий чоловік. Коли незнайомець відходить, дружина з деяким збентеженням каже чоловікові: «Намагався зі мною познайомитися, але я сказала, що я незаміжня».

А чоловік їй заявляє: «Ну що ти знову брешеш! Я чув весь ваш розмову, він запитав, як йому пройти до найближчого магазину ».

Ну і що такого кримінального зробила ця жінка? Їй всього лише хотілося показати чоловікові, що нею цікавляться інші чоловіки, так що не завадило б йому теж бути уважніше до своєї дружини і частіше говорити їй компліменти. Адже вона ясно дала йому зрозуміти, що нібито відмовила незнайомцю, підкреслюючи, що в її житті немає місця іншим чоловікам, крім чоловіка. І даремно чоловік розкричався, звинувативши її в брехливості і поставив її в незручне становище.

А розумний чоловік би зробив вигляд, що повірив і сказав: «Так, люба, тебе просто небезпечно залишати одну, чоловіки просто не дають тобі проходу».

І нічого б страшного не сталося, а дружині було приємно. Адже вона хотіла лише вислухати комплімент від чоловіка, що вона як і раніше приваблива.

КЛІНІЧНИЙ ПРИКЛАД.
Дружина приходить з роботи і розповідає чоловікові, що у них з'явився новий співробітник, такий цікавий чоловік, молодий і неодружений, він відразу звернув увагу саме на неї і наговорив їй безліч компліментів.

Чоловік влаштовує їй сцену ревнощів, а потім йде до неї на роботу і з'ясовує, що вона все вигадала і звинувачує її у брехні.

А розумний чоловік в тій же ситуації зробив би вигляд, що повірив і жартівливо порадив їй бути обачнішими, а раптом новий співробітник серйозно нею захопиться. Он-то прекрасно розуміє, що якби дружина збиралася йому змінювати, вона б ніколи йому такого не розповіла, а просто змінила і все приховала. А її розповідь говорить якраз про зворотне. І світ в сім'ї, і обидва задоволені.

Як кажуть психологи, життя було б нудне, якби жінки завжди говорили правду. Тому для жінки, що складається в шлюбі більше 5 років, приховування істини від чоловіка - абсолютно нормальне явище, необхідне для підтримки сімейної злагоди. Дружина бреше не тому, що порочна і брехлива, а тому, що на це її штовхають обставини. Кожна жінка вважає, що брехня виникає виключно з благородних мотивів. Або жінка хоче уникнути неприємних пояснень.

Жіноче мистецтво маленьких хитрощів, перебільшень, применшень і обманів допомагає уникнути непотрібних сутичок з чоловіком і підтримувати мир і спокій у родині.

Наприклад, жінка купила собі дорогу річ (чоловіки, вибачте нам цю маленьку слабкість!), Але у неї не вистачає духу, сказати чоловікові, скільки вона коштує насправді, і вона назве набагато меншу ціну.

Або може бути, діти дуже хочуть мати кішку або собаку, а чоловік проти, тоді жінка купить кошеня чи цуценя і скаже чоловікові, що його хтось підкинув під двері, а він так жалібно нявчав або скиглив, що вона його пошкодувала і взяла в будинок.

Або купить дітям дорогу іграшку, хоча сімейний бюджет цього не дозволяє, а скаже, що їм подарувала її бабуся.

Або вона хоче приховати від чоловіка, що діти ненавмисно розбили його улюблену кавову чашку, і вона скаже, що чашка ненавмисно вислизнула у неї з рук, коли вона мила посуд.

Або їй не хочеться йти в гості до колег чоловіка і весь вечір слухати нудні розмови про їх професійні проблеми, і вона пошлеться на погане самопочуття.

Або їй не хочеться йти з чоловіком до свекрухи і вона теж придумає якусь переконливу відмовку.

Та хіба мало якими маленькими хитрощами жінки підтримують спокій у родині! Хіба було б краще, якби чоловік обурювався, дізнавшись про справжню вартості всіх речей, які купує його дружина, лаяв замість неї дітей або ображався, що вона не любить його колег або його мати.

Є жінки, які самі собі пишуть листи або купують квіти від уявного шанувальника. Або кажуть, що їх підвіз на машині незнайомий симпатичний чоловік. Ці маленькі жіночі хитрощі хоча б ненадовго дозволяють їй залучити до себе увагу чоловіка.

Частий обман жінок - удавання в ліжку. Але як може чоловік засуджувати її за це! Адже вона не хоче показати йому, що незадоволена заради того, щоб не зачепити його чоловічу гордість. Їй важливо, щоб він відчував себе справжнім чоловіком і не «комплексував». Причому, в результаті страждає саме вона сама, тому що якщо б вона йому все розповіла, то був би шанс, що чоловік буде більше уваги приділяти спеціальним ласкам для її задоволення. Однак вона робить все, щоб показати чоловікові - вона задоволена.

Крім таких цілком невинних «маленьких обманів», за допомогою яких дружина хоче здаватися чоловікові все ще привабливою і здатної викликати захоплення, бувають й інші випадки.

У психіатрії є поняття «патологічна брехливість» (pseudologia fantastica), коли людина бреше навіть без явної вигоди для себе, складає про себе всілякі історії, учасником яких він нібито був, і часом неможливо відрізнити, коли він говорить правду, а коли бреше. Таких людей називають псевдологии. Це вже патологія, і буває вона при істеричної психопатії. Однак вона може бути як у жінок, так і у чоловіків. Тому немає ніяких підстав вважати, що брехливість - характерна жіноча риса.